Listopad 2016: Historie Kuchenne

Listopad 2016: Historie Kuchenne

Po romantycznym, hiszpańskim „Water Easy Reach”, Hamer powrócił do nurtu ponurych komedii, który zapowiadał jego debiut z 1995 roku, z lekka beckettowskie „Eggs”. Są wczesne lata pięćdziesiąte, szwedzki Instytut Badań Domowych prowadzi program naukowy na temat domowych nawyków, mający na celu zracjonalizowanie wystroju kuchni, na modłę fabrycznych linii produkcyjnych. Szwedzka delegacja, uzbrojona w notatniki i diagramy, przyjeżdża do wiejskiego dystryktu Norwegii, z zamiarem zarejestrowania zwyczajów kuchennych tamtejszych kawalerów. Badanie wymaga, by obserwator nie interweniował w życie badanego, a zaledwie zbierał informacje i je zapisywał, nigdy nie rozmawiając ze swym podopiecznym. Jednemu z badaczy, Nillsonowi (Norstroem) przypisany zostaje wyjątkowo oporny farmer, zrzędliwy, stary Isak (Calmeyer), który na początku nie chce go nawet wpuścić do domu. Wkrótce jednak Nilsson zajmuje punkt obserwacyjny na drewnianej platformie, absurdalnie zamontowanej w kącie kuchni, z tym, że jak się okazuje, Isak także go obserwuje – przez dziurę w suficie. Ta dziwaczna, obywająca się bez słów sytuacja jest świetnym wstępem do filmu, zwłaszcza, że Hamer ma wyjątkowe wyczucie wizualnego humoru: widok korka delikatnie zatykającego dziurę w suficie jest jednym z uroczych szczegółów, które udowadniają pełne opanowanie przez reżysera prawideł komedii.

reżyseria:     Bent Hamer
scenariusz:     Bent Hamer, Jörgen Bergmark
obsada:        Reine Brynolfsson, Sverre Anker Ousdal
muzyka:        Hans Mathisen
zdjęcia:    Philip Øgaard
dystrybucja:    Gutek Film
tytuł oryg:    Salmer fra kjøkkenet
produkcja:     Norwegia, Szwecja
gatunek:     Dramat, Komedia
od lat:        – – –
rok:        2003 , 95 min